Nu är det inte långt kvar. Snart kommer vårt efterlängtade advent. Då får vi börja lysa upp våra mörka fönster med adventsstakar och adventsstjärnor. Denna fantastiska tradition, som i sig är unik för oss i Norden, symboliserar vår väntan på julen, Jesu födelse.
Enligt hemsidan juligen.se blev adventsstjärnan populär i Sverige under första halvan av 1900-talet. Man beskriver dock att de första adventsstjärnorna såg dagens ljus redan i slutet av 1800-talet. Den tyska staden Herrnhut sägs vara ursprungsstaden. Det berättas om hur en av lärarna på en skola inom Herrnhutarna på 1880-talet fick idén att tillsammans med eleverna göra pappersstjärnor. Ursprunget till idén var att man ville ha något att göra skolan fin med under adventstiden.
Där sägs det att traditionen började och den har stått sig. Men visst har det kommit strömningar genom åren av vad som är på modet även gällande adventsstjärnor. I sin artikel ”Imorgon tänds den skriver Carin Ståhlberg om sina utmaningar med att inhandla en adventsstjärna. Känner du igen dig?
Det som varit på mode de senaste åren är orientaliskt inspirerade adventsstjärnor. Detta har kommit ifrån att man velat utveckla den traditionella adventsstjärnan till att bli lite mer orientalisk och spännande. Olika material för Adventsstjärnor har kommit de senaste åren. Man har bland annat använt sig av metallen mässing.
Under årens lopp har det även kommit strömningar på modet med adventsstjärnor i näver och i trä. Dessa har haft ett ganska klassiskt utseende så att de ändå har stått sig ett par decennier. Frågan är om våra orientaliskt designade adventsstjärnor kommer stå sig över tid?
Men hur såg då den traditionella adventsstjärnan ut? 1941 startade Erling Persson en billigare massproduktion av adventsstjärnor. Då hade man landat i en variant som hade sju uddar och var gulröd. Den fick plats att hängas i fönstret genom att den tillverkades platt med taggar enbart åt sidorna. Man lyckades få till en konstruktion som var hopfällbar så att man lätt kunde stuva undan den efter julsäsongen. Denna variant ser man fortfarande i mångas fönster.
Förutom att man under senare år sett mer av stjärnor med orientaliskt utseende så har de även ökat i storlek. Att ha en stjärna som mer eller mindre täcker hela centrum av fönstret är inget ovanligt, medan de mer traditionella stjärnorna hänger i centrum av den övre halvan av fönstret.
Användandet av adventsstjärnan är en kär tradition för många av oss, med en fin symbolik – att julen är i antågande – och mycket mysfaktor. Det finns inslag av modeströmningar i användandet av dessa stjärnor. Men låt inte modet hindra att du plockar fram din gamla traditionella adventsstjärna som hängt med sedan barndomen eller sedan den där speciella julen.
Julmys slår julmode. Varje gång.